Yoga is een heel rekbaar begrip! Grappige woordspelling, want de meeste mensen denken dat yoga zich vooral beperkt tot rek en strek werk. Yoga is inderdaad een beoefening van yoga houdingen (asanas),  maar bevat ook ademhalingstechnieken, meditatie oefeningen  en filosofie. Regelmatig yoga doen maakt de geest helder en ontspannen en activeert de zelfhelende kracht in het lichaam. Yoga is vooral een levensinstelling waarbij men streeft naar meer balans en ruimte op zowel fysiek, mentaal, emotioneel en spirtitueel vlak.

Onze westerse manier van leven is vooral sedentair. Veelal zitten we uren in dezelfde houding op het werk, aan de computer, in de wagen of thuis voor TV. Onze bewegingen zijn dus zeer beperkt en eenzijdig. In yoga benaderen we het lichaam holistisch door het volledige bewegingen te laten maken: staande houdingen, zittende, liggende, omgekeerde houdingen, torsies, e.a. De yogahoudingen activeren we de spieren die we in het dagelijkse leven nauwelijks gebruiken en stretchen de spieren die elke dag onder spanning staan. Hierdoor brengen we het lichaam terug in evenwicht en verjongen en versterken het. We moeten tenslotte heel een leven met ons lichaam verder, daarom is het belangrijk om het goed te onderhouden! Na een yoga les heb dan je ook het gevoel dat je een volledige fysieke workout achter de rug hebt. Maar de uitwerking manifesteert zich ook op energetisch niveau.

Volgens de yogatraditie beschikken we over nadi’s in het lichaam. Dit zijn energetische rivieren of meridianen waar prana doorstroomt, Sanskriet voor levenskracht of subtiele energie. Door trauma’s, stress, angsten, emoties en storende gedachten snoeren we de nadi’s af waardoor de energie niet meer kan doorstromen. Veel mensen voelen zich moe, prikkelbaar, leeg, futloos en hebben een gebrek aan energie … iedereen kent dit gevoel. 

In yoga heffen we de energetisch blokkades op door te concentreren op de houdingen (asana) en door controle op de ademhaling (pranayama). Op het einde van de les voelen veel mensen een aangenaam tintelend gevoel … de energie circuleert terug! Door yoga te beoefenen ervaar je een staat van gelukzaligheid en harmonie, zowel fysiek als mentaal.

Hoe meer je yoga beoefent hoe langer het effect duurt. Op de duur doe je geen yoga meer maar ben je yoga, je verkeert in een ‘Yoga Mood’ waardoor je beter leert omgaan met stressoren. Yoga zal harmonie scheppen in lichaam, geest en uiteindelijk in het leven.