Yogaloft Brugge

 

Wat is Yoga?

 

Yoga en lichaamsbeweging

Onze westerse manier van leven geeft ons weinig kans tot lichaamsbeweging. Veelal zitten we uren in dezelfde houding op het werk, aan de computer, in de wagen of thuis voor TV. Onze bewegingen zijn dus zeer beperkt en eenzijdig.

In yoga benaderen we het lichaam holistisch door het volledige bewegingen te laten maken: staande houdingen, zittende, liggende, omgekeerde houdingen, torsies. De yogahoudingen activeren de spieren die we in het dagdagelijkse leven nauwelijks gebruiken en stretchen de spieren die elke dag onder spanning staan. Hierdoor brengen we het lichaam terug in evenwicht, verjongen en versterken het. We moeten tenslotte heel een leven met ons lichaam verder, daarom is het belangrijk om het goed te onderhouden! Na een yoga les heb dan je ook het gevoel dat je een volledige fysieke workout achter de rug hebt.
Maar de werking manifesteert zich ook op energetisch niveau.

Energetisch effect

Volgens de yogatraditie beschikken we over nadi’s in het lichaam. Dit zijn energetische rivieren of meridianen waar prana doorstroomt, sanskriet voor levenskracht of subtiele energie. Door trauma’s, stress, angsten, emoties en storende gedachten snoeren we de nadi’s af waardoor de energie niet meer kan doorstromen. Veel mensen voelen zich moe, prikkelbaar, leeg, futloos en hebben een gebrek aan energie … iedereen heeft dit gevoel wel eens.

In yoga heffen we de energetisch blokkades op door te concentreren op de houdingen (asana) en door controle op de ademhaling (pranayama). Op het einde van de les voelen veel mensen een aangenaam tintelend gevoel … de energie circuleert terug! Door yoga te beoefenen ervaar je een staat van gelukzaligheid en harmonie, zowel fysiek als mentaal.

Hoe meer je yoga beoefent hoe langer het effect duurt. Op d’n duur doe geen yoga meer maar ben je yoga, je verkeert in een ‘Yoga Mood’ waardoor je beter leert omgaan met stressoren. Yoga zal harmonie scheppen in je lichaam, je geest en uiteindelijk in je leven. Je leert om de gedachtenstroom tot stilstand te brengen. En dat is tenslotte de definitie van yoga: de geest tot rust brengen!