Yogaloft Brugge

‘Inspireren, aanmoedigen en motiveren’

Yogaloft-oprichter Joachim Meire (40) richt dit najaar voor de vierde keer een eigen teacher training in. Daarin leidt hij toekomstige yogadocenten op, volgens de principes die hij de voorbije 15 jaar in zijn eigen praktijk zelf gevolgd heeft. Een gesprek met de Brugse yogi over zijn visie op yoga, op lesgeven en yoga op en naast de mat.
-Tom Deschacht-

Hoe ben jij zelf in contact gekomen met yoga?
Joachim Meire: Vijftien jaar geleden woonde ik in Egypte, waar ik als duikgids werkte in de Rode Zee. Op een duikexpeditie kwam ik in contact met een Franse professionele parachutiste, die me enkele ademhalingstechnieken aanleerde, die valschermspringers gebruiken om hun hoofd vrij te maken voor een sprong. Het bleken pranayama-oefeningen die onderdeel uitmaken van yoga. Ik vond het markant hoe je met bepaalde technieken je mind zo leeg kunt maken, net als in de Sinaï-woestijn en onder water, waar ik regelmatig ook de overweldigende stilte ging opzoeken. Terug thuis ontdekte ik dat je je in yoga ook zalig fysiek kunt uitleven. Ik ben beginnen lessen volgen, en ben niet meer gestopt.

Waarom heb je dan beslist om zelf ook les te geven?
Ik heb een enorme passie om kennis maar ook vreugde door te geven aan andere mensen, iets wat ik ook al deed als duikleraar. Ik vind het belangrijk om mijn kennis – in dit geval over hoe je fysieke, mentale en spirituele kracht kan ontwikkelen – te delen. Dus was het voor mij een logische volgende stap om yogaleraar te worden. Het lesgeven op zich is voor een mij ook een yogapraktijk. Ik probeer elke keer beter les te geven. Na de les denk ik telkens na over hoe ik mijn lesvaardigheden kan verfijnen. Dat is ook mijn levensmotto: elke dag krijg je een nieuwe kans om van jezelf een betere versie te maken. Grijp ze, ook in jouw leven.

Wat is eigenlijk het ultieme doel van yoga?
Verlichting. En dat bedoel ik niet esoterisch, niet op een zweverige manier. Verlichting betekent met je beide voeten op de grond komen. Letterlijk het licht aansteken in je leven, zodat je niet meer in het duister ronddoolt. Tot het inzicht komen dat je vaak met een gekleurde bril naar de realiteit kijkt. Yoga helpt je die bril af te nemen en je te verbinden met je ware natuur. Het is op zulke momenten dat je jezelf meer verbonden met het leven voelt. Je ervaart dan een enorme ‘bliss’. Een gevoel van zaligheid, aanvaarding en appreciatie, zowel in de mooie momenten als in de in de moeilijke periodes van het leven.

Nu ga je zelf ook toekomstige yogadocenten opleiden. Wat maakt een goeie yogaleraar?
Een leraar die meer doet dan instructies te geven om een bepaalde asana op een veilige manier uit te voeren. Je moet je studenten ook kunnen inspireren, aanmoedigen en motiveren. De taak van een yogaleraar is om je studenten in contact te brengen met hun innerlijke potentieel en schoonheid. Zodat de student een gevoel van expansie in het leven ervaart, zowel op fysiek, mentaal, emotioneel als spiritueel vlak. Als je erin slaagt je yogi’s en yogini’s die ruimte tussen hun eigen – vaak beperkende – gedachten te verbreden, dan is je rol als leraar al voor een groot stuk geslaagd. Je moet erin slagen om yoga voor iedereen toegankelijk te maken. Als je een student hebt met een medische aandoening, is het jouw taak om die persoon op een veilige manier van yoga te laten genieten. Belangrijk is ook om als leraar jouw authentieke stem te vinden. In contact komen met je ware natuur en vanuit die essentie les geven aan je studenten. Dat maakt je een goeie yogaleraar.

Wat maakt jouw opleiding anders dan andere?
We belichten thema’s die in andere opleidingen zelden of nooit aan bod komen. Naast yogatechnieken, anatomie en filosofie – die uiteraard een belangrijk deel van de teacher training omvatten – gaan we ook dieper in op de kunst van het lesgeven. Zo krijg je tips van een stemcoach en leren we presentatietechnieken aan. Je leert je stem dus beter gebruiken, maar nog belangrijker is dat je in contact leert komen met je eigen innerlijk stem. Je leert hoe je yoga in jouw leven integreert om zo meer heelheid en verbondenheid te (her)ontdekken. Je leert ook hoe je een thema als rode draad door je les verweeft. Yoga filosofie komt aan bod en je bestudeert verschillende strekkingen, maar nog belangrijker: je leert hoe je deze oude filosofieën vandaag in jouw leven kan integreren. Anatomie wordt gepresenteerd op een functionele manier. Geen saaie uiteenzetting, maar praktische inzichten in het lichaam om studenten op een veilige manier in een asana te brengen. Tot slot gaan we ook dieper in op de zakelijke kant van yoga. Hoe kun je reclame maken voor je lessen online en offline, hoe huur je een ruimte en hoe maak je een lesrooster. Ook de niet onbelangrijke praktische kant komt dus aan bod.

Westerse yoga, waaronder het soort dat jij geeft, krijgt soms het etiket ‘te werelds’ of zelfs ‘te commercieel’ opgeplakt. Terecht?
Dat beeld wordt misschien opgehangen door aanhangers van de traditionele yoga uit het Oosten, maar klopt wat mij betreft helemaal niet. Er is om te beginnen niks mis met werelds. Je moet je juist verbinden met de wereld, en het is best oké om te genieten van ‘wereldse’ zaken, als een lekkere maaltijd met een lekker glas wijn. Ik ga nooit iemand verbieden, of bepaalde dogma’s opleggen. Wat je door yoga wel leert, is discipline, en te genieten op een manier die niet schadelijk is voor je. Ook met het commercieel uitbouwen van een yogapraktijk is niks mis. Het is net mijn bedoeling om toekomstige leraars te helpen om hun lessen succesvol te maken, zodat ze yoga kunnen blijven overbrengen aan een zo groot mogelijk publiek.

Op welk soort yogi mik je met je teacher training?
Op yogabeoefenaars die zelf graag willen lesgeven. Zij zullen op het einde van de opleiding voldoende inzicht hebben in anatomie en filosofie, en zullen de nodige tools én het vertrouwen hebben om een creatieve en inspirerende les te geven. Daarnaast kan iedereen die zich verder wil verdiepen in yoga ook probleemloos aansluiten. Deelnemers zullen grote sprongen maken, zowel in hun yogapraktijk als op persoonlijk vlak.

 

_ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _

Interview met Kenny Graham

English version: see below

‘Yoga for life, man!’ – Heart-to-heart with Kenny Graham.

De Brugse Yogaloft kreeg afgelopen week hoog bezoek uit de Verenigde Staten. Yogaleraar Kenny Graham, een van de belangrijkste inspiratiebronnen van Yogaloft-oprichter Joachim Meire, gaf er een workshop van twee dagen, waarin hij de talrijk opgekomen yogi’s en yogini’s inwijdde in zijn kijk op ‘alignment-based’ yoga. Al meer dan een decennium trekt hij de wereld rond om zijn kennis en kijk op de wereld door te geven aan gelijk wie ervoor openstaat. Aan het einde van het inspirerende weekend maakte Kenny graag nog even de tijd voor een babbel. ‘Mijn belangrijkste boodschap? Wees authentiek.’

Hoe is jouw eigen yogaverhaal begonnen?
Eigenlijk heel toevallig door een boek over yoga, dat ik ooit bij m’n vader vond. Hij had het zelf nooit gebruikt, maar mij leek het fascinerend. Ik begon mezelf iedere dag yoga te leren, en zo ging de bal langzaam aan het rollen. Toen ik aan de universiteit van Vermont studeerde, was ik ook op hoog niveau met snowboarden bezig. Zo deed ik ’s morgens yoga, waarna ik de sneeuw indook. Van dan af aan heb ik yoga nooit meer losgelaten.

 

Hoe beslis je dan om uiteindelijk ook les te gaan geven?
Dat is eigenlijk best een grappig verhaal. Toen ik na mijn studententijd terug thuis was in New Jersey, zat ik op een dag op het strand, na te denken over wat ik wou doen met mijn leven. Ik was professioneel met snowboarden bezig geweest, had net een diploma psychologie op zak, maar ik had niet het gevoel dat ik al mijn ware doel voor ogen had. Eigenlijk wou ik liefst gewoon een schat vinden op dat strand, zodat ik nooit zou hoeven te werken en ik de wereld kon rondreizen (lacht). Op dat moment spoelde er een oude vlag aan, met de beeltenis van een aap. Toen ik later ontdekte dat het Hanuman was, de hindoeïstische godheid, besefte ik het opeens: ik zou yogaleraar worden. Net als Hanuman had ik veel moed nodig om die grote sprong te wagen, maar ik had mijn schat gevonden.

Je reist de wereld rond om les te geven, en hebt geen eigen studio. Een bewuste keuze?
Toch wel. Toen ik begon les te geven, had ik om te beginnen niet meteen alle middelen om een studio te openen, want dat kost handenvol geld. Maar nog belangrijker dan dat, ik vond het vooral geweldig om overal ter wereld te kunnen lesgeven, en zoveel mensen te kunnen ontmoeten. Ondertussen is er wel een en ander veranderd. Ik heb nu een partner en een dochter van vier, Kaia, en het moment breekt stilaan aan om toch een eigen studio op te richten. Maar reizen blijf ik toch doen, al zal het tempo wellicht wel wat afnemen.

Wat is de belangrijkste les die jij je yogastudenten mee wil geven?
Be authentic. Wees authentiek, en probeer iedere dag een beter persoon te worden. Als je authentiek bent, snap je beter wie je zelf bent, maar snap je ook de wereld en de mensen rondom je beter. Het gaat er minder om of je de yogahoudingen perfect kunt uitvoeren, maar hoe je ze doet. De manier waarop je met bepaalde uitdagingen omgaat op je mat, moet je dan proberen toe te passen in je dagelijkse leven.

Je leidt ook toekomstige yogaleraren op. Wat zijn de belangrijkste kwaliteiten waarover een leraar moet beschikken?
Om te beginnen moet je heel diep kunnen luisteren. Niet alleen met je oren, maar ook met je ogen, je handen, … De feedback die je krijgt van je leerlingen, is enorm belangrijk, en heb je nodig om hen te doen evolueren. En daarnaast moet je zelf blijven oefenen, iedere dag. Je kunt je diploma van yogaleraar halen, en dan gewoon dezelfde lessen blijven geven. Of je kunt beslissen om te blijven studeren, en te blijven verbeteren. Na een les ben ik altijd tevreden van hoe het ging, maar ik weet telkens meteen ook wat ik de volgende keer nog kan doen, zodat de volgende les nog beter wordt. Een yogaleraar moet ook de ingesteldheid van een beginner hebben. Nederigheid is misschien nog het belangrijkste.

Zou je je nog een leven zonder yoga kunnen voorstellen?
Neen. Om de eenvoudige reden dat alles wat ik doe, hoe ik leef, yoga is. Je zou het woord ‘yoga’ zelfs kunnen weglaten, maar ik ga toch op deze manier blijven leven. Ik wil iedere dag verbeteren als mens, beter liefhebben, mijn hart nog meer openen. Yoga for life, man!

Namasté,
Tom Deschacht

Kenny is een van de lesgevers op het Navanadi Festival, van 24 tot 26 augustus. www.navanadifestival.com. Meer info ook op www.kgyoga.com. Bekijk ons aanbod aan workshops en opleidingen: klik hier

—————————————————————————————————————

English version

‘Yoga for life, man!’ – Heart-to-heart with Kenny Graham

In June, Brugge’s Yogaloft welcomed Kenny Graham, a US-based yoga teacher, and one of the greatest sources of inspiration of Yogaloft-founder Joachim Meire. Graham gave a two-day workshop in which he introduced a large crowd of yogi’s and yogini’s to his view on yoga. For more than a decade now, Kenny has travelled the world to pass on his knowledge of alignment-based yoga, and view on life, to whoever is open to it.  At the end of an inspiring weekend, Kenny happily made some time for a chat. ‘My most important message? Be authentic!’

How did your yoga journey begin?
Kenny Graham: I discovered yoga by coincidence. I found this old book about yoga at my dad’s house. He had never used it, but I thought it was fascinating. I started to teach myself yoga every day, en that’s how things started. When I was in college in Vermont, I was snowboarding at a high level too. So, in the morning I would do yoga, after which I went snowboarding the rest of the day. From then on, I never let yoga go.

How do you then decide to start teaching?
Funny story, actually. After college, I was back in New Jersey – where I grew up – and one day I was sitting on the beach, thinking about what I wanted to do with my life. I had snowboarded on a professional level, I had a psychology degree, but I didn’t feel like I had really found my goal already. I really just wanted to find a treasure, so that I would never have to work, and just travel the world. On that exact moment, I found an old, worn flag, with the image of a monkey. When I later found out it was Hanuman, the Hindu god, I suddenly realized: I wanted to teach yoga. Just like Hanuman, it took me a look of courage to take that big leap, but I had definitely found my treasure.

You travel the world to teach, and you don’t have your own studio. A conscious choice?
Absolutely. When I started to teach, I didn’t have the money to open my own studio, because it really costs a lot of money. But more importantly, I really liked the freedom to travel the world, the freedom to teach everywhere I want and meet so many wonderful people. However, I am reaching a point where I want to stay more at home. I have a partner, and a four-year-old daughter, Kaia, and the moment has come to open my own studio. I’ll still travel, but probably not at the same pace I’m used to.

What’s the most important message you want to teach your students?
Be authentic! And try to become a better person every day. When you’re authentic, you understand yourself better, but also the world and the people around you. It’s not just about doing a yoga pose, to perfection, but about how you do it. The way you face your challenges on the mat, is a metaphor for how you should try to act in your daily life.

You also train future teachers. What are the most important qualities a teacher should possess?
A good teacher has to be able to listen really well. No just with his ears, but also with his eyes, and hands. The feedback students give you, is very important, and you should be able to use it to make them progress. Also, keep practicing, every day. It’s what I do too. You can get your yoga license, and just teach the same classes over and over again. Or you can decide to keep practicing and getting better every day. After a class, I’m always happy with how it went, but I also always know what I want to do next time, so that it can even be better the next time. Finally, a yoga teacher should have the mind of a beginner. Being humble is maybe the most important.

Could you imagine a life without yoga?
No. Simply because everything I do, how I live, is yoga. You could even leave out the word ‘yoga’, and I would still live my life this way. I would still want to become a better person every day, love more, and open my heart more. Yoga for life, man!

Namaste that!

Tom Deschacht

Kenny Graham will be teaching at Navanadi Festival, from the 24th till the 26th of August. www.navanadifestival.com. Also check out www.kgyoga.com. More upcoming events: click here